Ogre
7 oC

Svētdiena, 27. oktobris

Šodien vārda dienu svin
Lilita, Irita, Ita

Zelta rudens brīvdienu idejas Ogres novadā

Krasta promenāde. Foto-Jānis RomanovskisBrauc uz Ogri zelta rudenī! Dodies pastaigā gar Ogres upi, kur vērojams pasakains krāsaino lapu košums. Pilsētā iespējams baudīt ne tikai burvīgas dabas ainavas, bet arī kūrorta laika vēsturisko arhitektūru. Izstaigā Brīvības ielu, kur laiski pastaigājas ģimenes ar bērniem, satiekas draugi un viesojas ciemiņi! Pilsētas skvērā ogrēniešus un pilsētas viesus priecē digitālā strūklaka, bet virs gājēju ielas plīvo lielais Latvijas karogs. Ogrē ir, ko redzēt un darīt!

Gar Ogres upes labo krastu stiepjas 2 km garā Ogres Krasta promenāde, paverot fantastiski rudenīgas ainavas uz upes krastiem. Promenādes sākumā atrodas lielākais arkveida tipa tilts Latvijā. Promenādes otrā galā uzbūvētais jaunais gājēju tilts dod iespēju izstaigāt ainavisko 3,5 km garo apļveida maršrutu abpus Ogres upes krastiem. Lejuplādēt maršrutu šeit!

Pie Ogres ietekas Daugavā izbūvētais mols izveidojies par unikālu atpūtas un pastaigu vietu. Šeit paveras brīnišķīga ainava uz Daugavu un upes pretējo krastu. Īpaši skaisti skati vērojami saulrieta laikā. Mola galā izvietots vides objekts – bāka, kuras fasādes apdarei izmantots rūsējuma efekts. Tumsā no bākas augšas virzās kustīgs gaismas stars, kas izgaismo apkārtni. Uz mola izvietots vides objekts trīs mūsdienu jauniešu veidolā.

 Špakovska dendroloģiskais parks. Foto-Jānis RomanovskisOgres Vēstures un mākslas muzeja atraktīvā ekspozīcija „Pietura Ogre” nevienu neatstāj vienaldzīgu, ar interaktīvajiem un digitālajiem risinājumiem tā piemērota visām vecumgrupām. Šobrīd apskatāma Ritas Brokas personālizstāde, kurā dažādās mākslas darbu formas – tekstila objekti, vides fotogrāfijas, instalācijas un kolāžas – iezīmē Ikšķiles un Ogres ainavas. Māksliniece savos darbos izmanto tikai dabisko šķiedru – nolietotas, vērtību zaudējušas apģērba daļas, mežģīnes, dziju, spalvas, augus un citus dabas materiālus. 

Špakovska parkszināms arī kā dendroloģiskais parks "Lazdukalni", īpaši skaists ir rudens krāsu ieskauts, tajā aug vairāk nekā 400 krūmu un koku sugu no Rietumeiropas, Tālajiem Austrumiem un pat Klusā okeāna piekrastes. Ieeja 5,9 ha lielā parka teritorijā ir bez maksas.  

Netālu no Ogres atrodas z/s “Dobelnieki” briežu dārzs, kur ir iespēja apskatīt un pabarot staltbriežus, doties pastaigā vai vienkārši nesteidzīgi pavadīt laiku piknikā ģimenes vai draugu lokā. Darba laiks: S., Sv. plkst. 11-17, darba dienās - iepriekš piesakoties pa tālr. +371 26268464.


Ikšķiles baznīcas drupas uz Sv. Meinarda salas ir senākās mūra celtnes drupas Baltijā. Lai gan šobrīd tās atrodas uz Sv. Meinarda salas Rīgas HES ūdenskrātuvē un uz to vairs nav iespējams aiziet ar kājām, arī no krasta skats ir iespaidīgs. Pastaigu var turpināt pa molu līdz pat Kābeļkalnam.


Ķegums rudenī. Foto - Arta KalniņaPastaigājoties pa Ķeguma pilsētas parku un pludmali, ikvienam dabas mīļotājam ir iespēja vērot burvīgus skatus uz Likteņupi Daugavu un krāsainajiem kokiem. Šeit atrodas vides objekts “ĶEGUMS”, kurā izveidots atslēgu režģis ar Ķeguma simbolu – sauli.

Rudenim piestāv sveces! Lieliska iespēja izgatavot savu īpašo sveci darbnīcā “Un:Te candles”. Iepriekš piesakoties, var izgatavot krāšņas sveces pieredzējušu meistaru vadībā un iepazīties ar gatavošanas tehnoloģiju. Tālr. +371 22011989, 26167184.

Lejpus Ķeguma HES, Daugavas labajā krastā meklē Ķeguma skatu terasi. Te uzstādīts mākslinieciski unikāls foto soliņš, kas griežas kā karuselis. Netālu no skatu platformas sākas 1 km garā Ķeguma dabas takas. Stendos aplūkojama informācija par Ķeguma dabas vērtībām, kā arī Ķeguma HES vēsturi un modernizāciju.


Lielvārdes parks ir ideāla vieta rudenīgām pastaigām. Parka reljefs ir līdzens ar diviem nocietinājum grāvjiem, kas veido šai vietai raksturīgo pievilcīgo ainavu. Lielvārdes parka sākumdaļā atrodas Andreja Pumpura Lielvārdes muzejs. Lielvārdes parkā apskatāms arī dižakmens "Lāčplēša gulta un sega" un Skulptūru dārzs, kurā izveidoti 16 tēli no A. Pumpura eposa "Lāčplēsis" - kokā darināts Lāčplēsis, Laimdota, Spīdala, Koknesis u.c. Aiz Skulptūru dārza joprojām redzamas 800 gadus vecās, savulaik Livonijas ordenim piederošās, Lielvārdes bruņinieku pils drupas.

Dodies ārpus pilsētām! Krapē tevi laipni uzņems vīna darītava „Lauskis”, kas atrodas vecajos muižas dārznieka mājas pagrabos. Ekskursijas laikā būs iespēja apskatīt vīna ražotni un piedalīties vīna degustācijā. Viesiem ir iespēja apskatīt ābeļdārzus un blakus esošo Krapes muižas parku ar vīna glāzi rokās.

Krapes muižas ūdensdzirnavās pieejamas izglītojošas ekskursijas, iespēja satikt foreles, piedalīties sojas vaska sveču liešanas nodarbībā, pļavas augu eliksīru degustācijā vai uzcept „Krapes crepes” pankūkas kopā ar radiem, draugiem vai kolēģiem.

Savukārt latviešu tradicionālo mūzikas instrumentu ekspozīcija „Skaņumājā” dod iespēju iepazīties ar pēdējo 100 gadu laikā Latvijā izgatavotajiem un spēlētajiem instrumentiem, izsekot to attīstības ceļiem, paklausīties to skaņās vai arī mēģināt pašiem tās izvilināt.

Citas idejas rudens brīvdienām meklē mājaslapā www.visitogre.lv

Izbaudi zelta rudeni Ogres novadā!

Zelta rudens Ogrē. Foto-Jānis Romanovskis Špakovska dendroloģiskais parks. Foto-Jānis Romanovskis