Ogre
10 oC

Trešdiena, 23. oktobris

Šodien vārda dienu svin
Daina, Dainida, Dainis

Norisinājies Svētā Jēkaba jeb Camino Santjago pārgājiens "Ogre-Ķegums"

Aizvadītajā nedēļas nogalē, 27.jūlijā, visā Latvijā norisinājās Svētā Jēkaba ceļa jeb Camino Santjago pārgājieni/velobraucieni, pasākuma “Viena diena Latvijā kā katra diena Spānijā” ietvaros, ko organizēja Svētā Jēkaba ceļa asociācija sadarbībā ar tūrisma informācijas centriem. 

Lielisks pārgājiens tika aizvadīts arī posmā no Ogres līdz Ķegumam. Šo posmu mērot izvēlējās 18 dalībnieki, kas bija ieradušies no Ogres, Rīgas, Lielvārdes un Rembates.

Pārgājiens sākās no Ogres luterāņu baznīcas ar dalībnieku iepazīšanās apli, baznīcas mācītāja ceļa vārdiem un svētceļnieku pasēs iespiestiem zīmogiem. Pārgājiena laikā bija apskatāmi vairāki interesanti apskates objekti, piemēram, Ogres Centrālā bibliotēka, Krasta promenāde, Ogres mols un bāka, Ķeguma Krusta kalns. Ogres novada Tūrisma informācijas centrs iepazīstināja dalībniekus ar Ogres pilsētas un citu novada tūrisma objektu vēsturi un audiogida stāstiem.

Dalībnieki tika laipni sagaidīti Ciemupes Tautas namā, kur vadītāja Daiga Sosnare izrādīja interesanto tautas nama dizainu un pastāstīja par tā vēsturi, kā arī ieveda aplūkot novadpētniecības istabu un bibliotēku. Ceļa gājējus uzņēma arī ZS “Dobelnieki” briežu dārzs, kur starp briežu aplokiem, brīvā dabā tika ieturēta pusdienu pauze. Pēdējā apstāšanās vietā - ražotnes “Rubeņi” veikalā ceļinieki uzpildīja ūdens rezerves, guva nelielu atelpu, lai noslēgtu pārgājiena maršrutu pie Ķeguma luterāņu baznīcas. Arī Ķeguma baznīcā  dalībnieki tika laipni sagaidīti un aicināti pie skaisti klāta svētku galda, kur ar jaukām sarunām par dienas laikā piedzīvoto noslēdzām pārgājiena dienu. Lai gan bija karsta un tveicīga diena, tomēr gandarījums par pieveikto 21 km posmu bija neizsakāmi liels.

Aizvadītā pasākuma “Viena diena Latvijā kā katra diena Spānijā” visā Latvijā, kopumā  24 ceļa posmos, pulcēja 270 dalībnieku. Tajā piedalījās ceļa gājēji/velobraucēji ne tikai no Latvijas, bet arī no Polijas, Francijas, Vācijas, Austrālijas, Anglijas, Grieķijas, Nīderlandes, kas bija sabraukuši kopā, lai svinētu Sv. Jēkaba dienu. Pasākuma mērķis bija iedzīvināt Sv. Jēkaba ceļu visā garumā.

Svētā Jēkaba jeb Santjago ceļš (Camino de Santiago) ir viens no galvenajiem vēsturiskajiem svētceļojumu maršrutiem Eiropā. Šī ceļa galamērķis ir Sv. Jēkaba katedrāle, kas atrodas Spānijas ziemeļu pilsētā Santiago de Compostela. Šos ceļa posmus/maršrutus daudzi veic reliģisku mērķu vadīti, taču gana daudz gājēju izvēlas Sv. Jēkaba ceļu, lai būtu dabā, pabūtu vienatnē ar sevi, piedzīvotu grūtības, pārbaudījumus un lai labāk sevi iepazītu, vai arī vienkārši baudītu iešanu un piedzīvojumu.

2019. gadā Latvijā tika uzsākta ceļa izveide, un kopumā piecu gadu laikā ir izstrādāts 562 kilometru garš ceļa maršruts. Ceļā var doties jebkurā gada laikā un veikt sev vēlamu attālumu. Maršruts sadalīts 11 līdz 32 kilometru garos posmos (ar iespēju tos dalīt starpposmos). Tas sastāv no 24 etapiem.

Ogres novadā Sv. Jēkaba ceļš iet cauri  Ikšķiles, Ogres un Ķeguma teritorijām, kopumā aptverot 50 km garu maršrutu. Maršruts sniedz iespēju vērot daudzveidīgas ainavas un skatus – pilsētvidi, mežus un teritorijas gar Daugavu. Posma marķēšanā izmantotas speciālas šiem maršrutiem, paredzētas marķējuma zīmes, kas atzītas visā pasaulē – dzeltena bulta un gliemežvāks uz tumši zila pamata.

Ogres novada teritorijā pieejamie maršruti ietverti 2 etapos: 20 Etaps “Salaspils – Ogre” 21 Etaps “Ogre – Ķegums” .

Kā visu svētceļnieku piedzīvojuma simbols šajos gājienos ir svētceļnieku pases, kas ir speciāli izveidotas Sv. Jēkaba ceļa gājējiem. Ogres novadā svētceļnieku pasi var iegādāties veikalā “Labumu bode”, Daugavas pr.63, Ikšķilē un tās cena ir 4 EUR.  Tajās tiek iespiesti zīmogi, kurus var iegūt dažādās vietās – pie naktsmītņu saimniekiem, reliģiskās iestādēs, tūrisma informācijas centros, ēstuvēs, veikalos u.c. Katrs zīmogs ir veidots pēc unikāla dizaina.

Ogres novadā zīmogu var iegūt sekojošās vietās:

20 Etaps “Salaspils – Ogre”:

  • Beķereja “Ugly cake”, “Ielejas”, Tīnūžu pagasts;
  • Baskāju Karmela ordeņa māsu klosteris un baznīca, Smilšu iela 15, Ikšķile;
  • Sv.Meinarda Romas katoļu baznīca, Daugavas prospekts 20b, Ikšķile;
  • Ikšķiles ev. lut. baznīca, Kalēju iela 3, Ikšķile;
  • “Labumu bode”, Daugavas prospekts 63, Ikšķile;
  • Ogres novada tūrisma informācijas centrs, Brīvības iela 18, Ogre;
  • Ogres ev. lut. baznīca, Brīvības iela 51, Ogre;
  • Motelis “Minerva”, Baldones iela 34, Ogre;

21 Etaps “Ogre – Ķegums”:

  • “Ciemupes Tautas nams”,  Liepu gatve 12, Ciemupe;
  • ZS “Dobelnieki” briežu dārzs, “Dobelnieki”, Ogresgala pagasts;
  • Ķeguma ev. lut. baznīca, Liepu aleja 3, Ķegums;
  • Kafejnīca “Liepukrogs”, Ķeguma prospekts 3, Ķegums.