Ogre
10 oC

Trešdiena, 23. oktobris

Šodien vārda dienu svin
Daina, Dainida, Dainis

Medus diena dravā 2024

No 23. augusta nedēļas nogales sākas gadskārtējā Latvijas Biškopības biedrības organizētā "Medus diena dravā". No piektdienas 23. augusta apmeklētājiem bez maksas būs iespēja dravā iepazīt dažādas medus garšas un satikt biškopi. Tā būs arī lieliska iespēja aizraujoši pavadīt laiku ar ģimeni un draugiem dravā iepazīstot medus bišu nozīmi un nogaršojot arī citus biškopības produktus.Piesaki apmeklējumu pie biškopjiem ŠEIT.

Arī Ogres novadā pie sevis ciemos gaidīs vairāki biškopji:

 

  • Dzintrai  Boktai izveidota jauna un neliela drava Ogresgala pagastā, meža vidū. Šobrīd kopā ir ap 45 saimēm. Ar bitēm saimnieko nesen. Uzsākot darbību Dzintra par bitēm neko nezināja, tāpēc teorētiskās un praktiskās zināšanas ieguva Ogres tehnikumā un LBTU biškopības kursos. Medus dienās piedāvās - došanos dravā, bišu saimju apskati, inventāra demonstrējumus, produkcijas degustēšanu. Diskusijas par bitēm un bišu produkciju. Bišu vērošana demonstrāciju stropiņā caur stiklu. Rāmīšu gatavošana nākamajai sezonai.
  • Mārim Indriksonam  bišu saimju novietne atrodas Tīnūžu pagasta “Dzērvenītēs”, kur tiek izsviests medus, iegūta bišu maize, ziedputekšņi un notiek produkcijas realizācija, degustācija. Saimniecībā dažādās novietnēs kopā ir ap 40 saimēm. Augusta beigās tiks iegūts pēdējais šī gada medus, t.sk. viršu ziedu no Ādažu poligonā novietotajām bišu saimēm. Medus dienā interesentiem piedāvās - medus degustāciju, piedalīties medus sviešanas procesā, apskatīt inventāru, paskatīties bišu saimi, uzkost kādu našķi un protams, iegādāties medu.

  • "Lūšu Drava" ir ģimenes uzņēmums, kas atrodas Lielvārdes pagasta "Stropēnos" un nodarbojas ar biškopību, no iegūtā medus veido dažādus medus maisījumus ar ogām, augļiem un riekstiem. Papildus ražošanai "Lūšu Drava" uzņem arī ekskursantu grupas un dod iespēju gan sagatavot savu medus maisījumu, gan izliet visskaistāko vaska svecīti. Sportiskākie apmeklētāji izmēģina spēkus turpat netālu izveidotajā disku golfa trasē. "Lūšu Dravas" pirmssākumi meklējami jau 1974.gadā, kad par pirmajām bišu saimēm sāka rūpēties jaunā biškope Līga Lūse. 2013.gadā viņas dēls Jānis un vedekla Lelde saskatīja potenciālu un jaunas iespējas medus izmantošanā medus maisījumu gatavošanai, tāpēc "Lūšu Drava" ir labs paraugs sadarbībai ģimenes ietvaros un aroda pārmantojamībai. Savukārt ekskursiju iespējas un dalība dažādos medus popularizēšanas pasākumos ir iespēja audzināt jaunos medus ēdājus un ik reizi atgādināt par medus labajām īpašībām.

  • SIA Bee Box (dibināts 2019. g.) ir biškopības uzņēmums, kas atrodas Ciemupē, Ogresgala pagastā un ražo biškopības produktus. Tā dibinātāja ir biškope Baiba Sīmane. Saikne ar bišu pasauli ir sena, jo biškopes Baibas vecvecāki Andrejs un Monika Miži ir bijuši profesionāli un ieredzēti biškopji Latvijā. Vasarās, skraidot ap bišu stropiem, klausoties vecvecāku izglītojošajos stāstos par bitēm un vērojot, kā tās tiek apkoptas, un cik daudz laba tās spēj dot, biškopības pārņemšana nākamai paaudzei bija pašsaprotama. Ciemupes dravā pie stropiem darbojies ir katrs Mižu dzimtas pārstāvis. Ar mammu Ivetu Mizi piedalās vietējos tirdziņos, tādejādi saglabā Ciemupes medus vārdu. 


Pasākuma mērķis ir iepazīstināt ar medus un pārējo biškopības produktu iegūšanu un to pielietošanas  iespējām, kā arī pievērst uzmanību biškopja aroda un medusbišu nozīmei apputeksnēšanā un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā. Šogad pasākums norisināsies ar devīzi “Dabas spēks karotē medus” jau vairāk kā 30 biškopju saimniecībās visā Latvijā.

Dalība pasākumā arī šogad ir ar iepriekšēju pieteikšanos mājaslapā medus.lv izveidotā pasākumu norises kartē. Informācija par pasākumu pieejama arī medus.lv sociālajos tīklos –  Facebook un Instagram.

Pasākums tiek realizēts tirgus veicināšanas programmas ietvaros: ES medus – gards un videi draudzīgs.

 

Kontaktinformācija:

Jānis Kronbergs programmas vadītājs

janis.kronbergs@strops.lv

Mob. 29418449

Medus.lv

Facebook

Instagram